Πώς λειτουργεί το Wiseride   Παραδοχές και όροι χρήσης >  Επεξηγήσεις

Πώς λειτουργεί το Wiseride

To Wiseride είναι ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης της οδικής κυκλοφορίας για το νομό της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής καθώς και εύρεσης βέλτιστων διαδρομών για οχήματα τα οποία κινούνται μέσα σε αυτούς. Η παρακολούθηση της οδικής κυκλοφορίας βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα τα οποία συλλέγουμε συνεχώς από ραδιοταξί τα οποία κινούνται στους δρόμους των δύο νομών.

Εκτιμώντας τον αριθμό των ραδιοταξί τα οποία κινούνται σε όλα τα σημεία της πόλης μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2), οξειδίων του αζώτου (NOx) και μικροσωματιδίων από την οδική κυκλοφορία.

Παραδοχές και όροι χρήσης

1. Τα δεδομένα μας βασίζονται σε πληροφορίες τις οποίες συλλέγουν τα ραδιοταξί τα οποία βρίσκονται σε κίνηση (θέση, ταχύτητα, κατεύθυνση, προσανατολισμός).

2. Σε δρόμους που για ώρα δεν πέρασε ταξί χρησιμοποιείται η μέση ταχύτητα που έχουμε από ιστορικά δεδομένα των τελευταίων ετών. Το Wiseride ενσωματώνει δεδομένα που αποστέλλονται από τους οδηγούς των ταξί σε 24ωρη βάση. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη συνεχή ροή ούτε για την ακρίβεια και ορθότητα των εν λόγω δεδομένων.

3. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, ρητά ή σιωπηλά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε απώλεια, φθορά ή υλική ή ηθική ζημία που ενδεχομένως προκύψει από τη χρήση του Wiseride από οποιονδήποτε χρήστη της εφαρμογής.

4. Ο κάθε χρήστης πρέπει να αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δε συνοδεύεται από φωνητική υποβοήθηση στην παρούσα φάση της εξέλιξής της, πράγμα που προϋποθέτει χάραξη και επιλογή της πορείας πριν την έναρξη της οδήγησης.

Στον υπολογισμό της διαδρομής δεν συνυπολογίζονται τυχόν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ή σημάνσεις (μονοδρόμηση, ύπαρξη αδιεξόδου, κατάσταση οδοστρώματος κλπ). Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης της εφαρμογής υπόκειται στις επιταγές και ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ισχύει κάθε φορά.

Ο αλγόριθμος υπολογισμού των διαδρομών βασίζεται στους χάρτες OpenStreetMap. Οι χάρτες OpenStreetMap βασίζονται σε δεδομένα χρηστών και αεροφωτογραφίες, και ενδέχεται να περιέχουν σφάλματα απεικόνισης.

Για το λόγο αυτό δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδρομές του Wiseride είναι προτάσεις κι ο κάθε χρήστης πρέπει να τις αντιμετωπίσει ανάλογα λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να υπακούσει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Ελλάδας.

Επεξηγήσεις

Τρέχουσα ταχύτητα

Τρέχουσα ταχύτητα είναι η μέση ταχύτητα με την οποία κινούνται τα οχήματα. Για παράδειγμα το ανοικτό πράσινο σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα κινούνται με 30-60 χλμ/ώρα.

Μποτιλιάρισμα

Το μποτιλιάρισμα είναι ενδεικτικό της μέσης ταχύτητας με την οποία κινούνται τα οχήματα, συνεπώς με το συνολικό στόλο των οχημάτων τα οποία βρίσκονται/κινούνται στους δρόμους.

Κυκλοφοριακός φόρτος

Δείχνει τον αριθμό των διερχόμενων οχημάτων ανά ώρα από κάθε δρόμο.

Εκπομπές CO2

Δείχνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις των οχημάτων.

Εκπομπές NOx

Δείχνει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τις μετακινήσεις των οχημάτων.

Εκπομπές PM

Δείχνει τις εκπομπές μικροσωματιδίων από τις μετακινήσεις των οχημάτων.

Πλοήγηση

Μπορείτε να επιλέξετε το κριτήριο το οποίο σας ενδιαφέρει για τη διαδρομή που εισάγατε.

  • Πιο γρήγορα: Πηγαίνετε στον προορισμό σας στον λιγότερο χρόνο.
  • Πιο κοντά: Πηγαίνετε στον προορισμό διανύοντας τη μικρότερη απόσταση.
  • Πιο οικονομικά: Πηγαίνετε στον προορισμό σας καταναλώνοντας το λιγότερο καύσιμο. Το προεπιλεγμένο όχημα είναι ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού. Για να διαλέξετε το δικό σας όχημα πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Σύνδεση

Εγγραφείτε και προσαρμόστε το Wiseride στα μέτρα σας. Δημιουργήστε τα οχήματα σας και πλοηγηθείτε με αυτά.